Jak oszuści wykorzystują kradzione konta?


Wielu oszustów przeprowadza swoje kradzieże za pomocą portali społecznościowych. Dla wielu z nich to wygodne rozwiązanie, bo wystarczy sprytny program, żeby wyłudzać pieniądze od wielu osób naraz. Kradzież kont osób na portalach społecznościowych to pierwszy krok do tego, żeby zyskać kontakt do wszystkich osób, które są w znajomych danego użytkownika i spróbować wyłudzić od nich oszczędności ich życia.

Wyłudzanie numerów BLIK i przelewów

Każdy słyszał kiedyś o tym typie oszustwa. Jedne ze znajomych pisze nagle do Ciebie, że jest w pilnej sytuacji, na przykład musi zatankować, ale nie ma pieniędzy na koncie, prosi Cię więc o numer BLIK. Nigdy nikomu go nie podawaj! To numer, z którego możesz skorzystać tylko Ty. To rodzaj transakcji, który nie pozostawia po sobie śladów i jeśli oszust go od Ciebie wyłudzi, zapewne nigdy nie odzyskasz swoich pieniędzy. To samo tyczy się przelewu na wskazane konto, co ma wyglądać bardziej wiarygodnie. To jednak rzadko stosowana technika, ponieważ wymaga od oszusta większego zaangażowania.

Wysyłanie fałszywych linków i wirusów

Oszust może nie zadowolić się niewielkim przelewem BLIK, ale starać się dostać od Ciebie dane do logowania do twojego banku. Może to osiągnąć przez przesłanie Ci linka, który od razu zainfekuje twoje urządzenie programem szpiegowskim. Od teraz będzie zbierał wszystkie wystukiwane przez Ciebie w klawiaturę dane, również te do logowania do najważniejszych aplikacji. Czasami wysłany Ci link przeniesie Cię na stronę, gdzie będziesz musiał podać numer swojej karty kredytowej. Te dane są wystarczające, żeby w pełni wyczyścić twoje konto, dlatego nigdy tego nie rób. Nie klikaj w linki od ludzi, które nie odzywali się do Ciebie od kilku lat.

Pozyskiwanie nowych wiarygodnych kont

Jedno konto to często za mało, żeby prowadzić oszustwa na szeroką skalę, dlatego oszust stara się zebrać ich dla siebie więcej. Kiedy pozyska już jedno, pisze do znajomych takiej osoby wiadomość, które ma zachęcić ich do kliknięcia podłączonego linku. Jeśli to zrobisz, zostaniesz przekierowany na stronę logowania Facebooka albo innej znanej platformy. Nie podawaj w żadnym okienku jakichkolwiek danych, bo zostaną one przechwycone przez oszusta, a Ty stracisz swoje konto. Zwróć uwagę na to, jaki link do Ciebie przyszedł. Jeśli nie jest to oficjalny link do logowania, nigdy w niego nie klikaj.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *